Wpływ stymulacji magnetycznej wody na dynamikę kiełkowania i początkowy wzrost wybranych gatunków roślin

Słowa kluczowe: stymulacja magnetyczna wody, kiełkowanie i początkowy wzrost roślin, groch siewny, kukurydza zwyczajna, łubin żółty, ogórek gruntowy.

Streszczenie:

W pracy przedstawiono wyniki badań uzyskanych z serii jednoczynnikowych doświadczeń laboratoryjnych, przeprowadzonych w latach 2009-2010. W doświadczeniach testowano wpływ wody stymulowanej stałym polem magnetycznym oraz wody niestymulowanej, na kiełkowanie i początkowy wzrost siewek grochu siewnego, kukurydzy zwyczajnej, łubinu żółtego oraz ogórka gruntowego. Wyniki badań potwierdziły zróżnicowaną reakcję materiału siewnego ocenianych gatunków roślin na zastosowany rodzaj wody. Korzystny wpływ stosowania wody magnetyzowanej uwidocznił się w zwiększeniu dynamiki i siły kiełkowania materiału siewnego kukurydzy zwyczajnej i ogórka gruntowego. A w przypadku tego ostatniego gatunku, także zwiększenie wysokości i zawartości suchej masy nadziemnej części siewek. Za niekorzystny wpływ stosowania wody magnetyzowanej należy uznać zmniejszenie wysokości siewek grochu siewnego i łubinu żółtego oraz zawartości suchej masy podziemnej części siewek kukurydzy.

Cytowanie:

Podsiadło C. 2015, vol. 12. Wpływ stymulacji magnetycznej wody na dynamikę kiełkowania i początkowy wzrost wybranych gatunków roślin. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich. Nr 2015, vol. 12/ III (1 (Jul 2015))