Zeszyt: 2025, vol. 20 / 1 / 1

Barbara Jagosz

Roman Rolbiecki

Stanisław Rolbiecki

Piotr Stachowski

Wiesław Ptach

Anna Figas

Daniel Liberacki

Ariel Łangowski

Wiesława Kasperska-Wołowicz

Ferenz Pal-Fam

ASSESSMENT OF WATER REQUIREMENTS FOR ROBINIA PSEUDOACACIA L. ON RECLAIMED AREAS

Water is a crucial natural resource, influencing plant productivity and sustaining ecosystems. Black locust, known for its drought resistance and adaptability to unfavorable conditions, is frequently used in the recovery of degraded regions. During juvenile phase, black locust requires sufficient soil moisture for proper growth. The objective of the research was to assess the water needs of black locust in the second stage of growth on reclamation plantations, specifically starting three years after planting. Water requirements were evaluated for five regions in Poland between 1 June and 31 August in 1981-2010. Water requirements, quantified as crop evapotranspiration, were determined by multiplying the plant coefficient by the reference evapotranspiration. The Blaney-Criddle equation, with the plant coefficient adapted using the Żakowicz method, was applied to estimate reference evapotranspiration. It was found that the average water requirements from June to August were 370 mm. Rainfall deficits were observed in all regions, with the highest shortfalls in central Poland. Additionally, all regions demonstrated an upward trend in water requirements for this species. The results provide valuable insights for planning and implementing irrigation strategies for black locust cultivated in reclamation plantations in Poland, supporting the sustainable management of water resources in the region. ...

Stanisław Rolbiecki

Mikołaj Łoniewski

POTRZEBY WODNE TRUSKAWKI W POWIECIE CHOJNICKIM W ŚWIETLE PRZEWIDYWANYCH ZMIAN KLIMATU

Celem pracy była próba oszacowania zapotrzebowania na wodę truskawki w powiecie chojnickim w zależności od przewidywanych zmian klimatycznych. W opracowaniu uwzględniono dwa scenariusze (RCP 4.5 i RCP 8.5) dla okresu 2021-2100. Stwierdzono, że w okresie porównawczym łączne niedobory opadu w okresie wegetacji truskawki w powiecie chojnickim - odpowiednio w roku średnim, średnio suchym i bardzo suchym - wynosiły 31 mm, 127 mm i 192 mm. W okresie porównawczym (referencyjnym) największy miesięczny deficyt opadu w sezonie wegetacyjnym truskawki występował w czerwcu. Wielkość niedoboru opadu - odpowiednio w roku średnim, średnio suchym i bardzo suchym - wynosiła 19 mm, 39 mm i 53 mm. Natomiast w okresie prognozowanym największe miesięczne deficyty opadu w czasie wegetacji truskawki będą miały miejsce w lipcu. Te deficyty opadu według scenariusza RCP 4.5 - odpowiednio w roku średnim, średnio suchym i bardzo suchym - będą w przybliżeniu wynosić 15 mm, 40 mm i 58 mm. Z kolei w świetle scenariusza RCP 8.5 deficyty opadu w lipcu mogą w przybliżeniu kształtować się na poziomie odpowiednio 17 mm, 43 mm i 61 mm. W latach 2021-2100 oczekiwać należy zwiększenia zapotrzebowania na wodę u truskawki. Jeśli zmiany klimatu będą przebiegały według scenariusza RCP 4.5, to wzrost ten w okresie ...

Patrycja Szczechura

Ewelina Aksamit

Prof. dr hab. inż. Katarzyna Wolny-Koładka

ANALIZA MIKROBIOLOGICZNA POWIETRZA W PRZECHOWALNIACH WARZYW

Przeprowadzono analizę powietrza, w wybranych przechowalniach warzyw pod kątem oceny stopnia jego zanieczyszczenia przez drobnoustroje wskaźnikowe - bakterie ogólne, grzyby, gronkowce oraz promieniowce. Stan aerosanitarny wewnątrz magazynów porównywano ze środowiskiem zewnętrznym (punkty kontrolne w pobliżu magazynów). W analizie uwzględniono także czynnik fizyczny zanieczyszczenia powietrza, frakcję pyłów PM2,5 oraz PM10. Badania wykonywane były na przestrzeni ośmiu miesięcy: przed rozpoczęciem magazynowania warzyw w przechowalniach, na początku, w trakcie oraz pod koniec tego okresu. Planowano zweryfikować występowanie związku pomiędzy stężeniem drobnoustrojów, a pozostałymi oznaczanymi zmiennymi. Oznaczone liczebności mikroorganizmów z racji barku obowiązujących norm odniesiono do wartości referencyjnych z wycofanych w 2015 roku aktów prawnych. Wyniki dotyczące stężenia pyłów porównano z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 24 sierpnia 2012 roku oraz indeksem jakości powietrza Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska. Jak pokazały niniejsze badania, w środowisku przechowalni warzyw występują potencjalnie niebezpieczne mikroorganizmy, głównie grzyby pleśniowe oraz wysokie zapylenie, co stwarza wątpliwości w kontekście bezpieczeństwa długotrwałego przebywania w obiektach w trakcie prac rolniczych.     ...